Førstegangs køber til night vision (natkikkerter)

Er du førstegangskøber af en nat kikkert, så læs denne introduktion til natkikkerter. Er du førstegangskøber af termiske kikkerter / kameraer, så læs her.

Da de fleste mennesker ikke har kigget i en natkikkert, er det svært at forestille sig, hvordan “billedet” tager sig ud i en nat kikkert. Det kan også være svært at bestemme sig, hvilken natkikkert man skal købe.

Hvad er en natkikkert?

En natkikkert er IKKE en lysfølsom kikkert, som nogen fejlagtig tror. En lysfølsom kikkert betyder blot, at objektivet på kikkerten er fremstillet således, at den opfanger mest muligt lys. En natkikkert derimod er udstyret med elektronik, som aktivt omformer/forstærker elektroner mange tusinde gange, så det bliver muligt at se selv i total mørke. Dette er ikke muligt med en lysfølsom kikkert.

Læs mere herunder!

Meget forsimplet virker en natkikkert på følgende måde:

 

 • Selvom der er mørkt om natten, så er der altid lys fotoner tilgængeligt. Disse lys fotoner kommer igennem natkikkertens objektiv, som herefter rammer en fotokatode, som er inde i natkikkerten.
 • Fotokatodens job er herefter at omdanne lys fotonerne til elektroner. Man kan sige, at fotokatoden virker lidt som et solpanel.
 • Elektronerne bliver herefter forstærket af en fotomultiplikator. Fotomultiplikatoren gør, at når én elektron går igennem, så kommer der flere ud af den anden ende. Derfor hedder det også en lysforstærkningstube.
 • Når elektronerne forlader fotomultiplikatoren, så rammer de en fosfor skærm. Når elektronerne rammer fosfor, så opstår der små lysglimt.
 • Da der er mange flere fotoner, end hvad der originalt kom ind i natkikkerten, viser natkikkerten nu en meget lysere version.
Natkikkerter benævnes med følgende ord:

 

 • Natkikkert
 • Nat kikkert
 • Nightvision
 • Night Vision

 

Natkikkerter kan være:

 

 • Termiske
 • Digitale
 • Lysforstærkede

Det er vigtigt at vide, at man ikke skal forvente, at man kan se ligeså langt med en natkikkert, som man kan med en alm. dagkikkert. Man kan dog se rigtigt langt alt efter, hvilken natkikkert man har. Her er det natkikkertens lysforstærkningstube, som især spiller en stor rolle. Derudover skal man også vide, at selve billedet i nat kikkerten ikke har samme skarphed, som en alm. dagkikkert. “Billedet” i en alm. natkikkert er grønligt. Billedet i en digital natkikkert er sort/hvid, og billedet i en termisk er i sort/hvid og/eller i farver. En forklaring på termiske kikkerter bliver forklaret længere nede i teksten.

En anden ting man skal vide om natkikkerter med lysforstærkningstube er, at de helt generelt ikke kommer med stor forstørrelse. Dette er p.g.a. at jo større forstørrelse du har på en natkikkert, jo dårligere bliver billedet faktisk. Jeg plejer at sammenligne det med et digitalt billede. Du tager et billede med dit kamera eller telefon. Herefter forstørrer du billedet op, men jo mere du forstørrer det, jo dårligere bliver billedkvaliteten. Derfor er billedet i en natkikkert allerbedst, når den ingen forstørrelse har. Men da det kan være utroligt svært at se, hvad er ude på 200 meter om natten uden forstørrelse, så er der selvfølgelig også natkikkerter med forstørrelse. Forstørrelserne på vores natkikkerter går op til 5x, da det er indenfor denne forstørrelse, at billedet stadig er godt.

Natkikkerter er delt op i 3 kategorier, som hedder generation 1, generation 2 og generation 3. Som du måske har set, er der indenfor disse generationer også nogle gange et + bagefter tallet. Dette betyder, at denne generation, f.eks. generation 2+, er bedre end en almindelig generation 2.

Der er stor forskel på disse generationer, ligesom der også er stor forskel i prisen. Det er derfor vigtigt, at man som køber gør sig klart, hvad man vil benytte sin nat kikkert til. Senest er digitale natkikkerter (night vision) kommet på markedet, men er ikke inddelt i generation 1, 2 eller 3, da de ikke har en lysforstærkningstube (IIT). Termiske kikkerter er forklaret længere nede i teksten.

Generation 3 natkikkerter er natkikkerter af bedste kvalitet og med det bedste “billede”. Generation 3 natkikkerter er omfattet af internationale regler, hvorfor man skal have tilladelse til at sælge disse natkikkerter. Skal du rejse udenfor Europa med en generation 3 natkikkert, anbefaler vi, at du kontakter os for vejledning. Er du ude og rejse til f.eks. USA og påtænker at hjembringe en generation 3 natkikkert, så skal du være klar over, at du overtræder den amerikanske eksport lovgivning, som i dette tilfælde giver lange fængselsstraffe.

Vores generation 2 natkikkerter er natkikkerter af utrolig god kvalitet. Vore generation 2 natkikkerter har et utroligt godt “billede”, især set i forhold til prisen. Med vores generation 2 natkikkerter har du mulighed for at se helt op til 700 m. Generation 2 natkikkerter er også omfattet af strikse internationale regler. Skal du rejse udenfor Europa med en generation 2 natkikkert, anbefaler vi, at du kontakter os for vejledning.  Er du ude og rejse til f.eks. USA og påtænker at hjembringe en generation 3 natkikkert, så skal du være klar over, at du overtræder den amerikanske eksport lovgivning, som i dette tilfælde giver lange fængselsstraffe.

Generation 1 natkikkerter har ikke samme billedkvalitet, som generation 2 og 3, men er særdeles velegnet til en række opgaver. Vore generation 1+ natkikkerter er det bedste, som findes på markedet. De kan bruges på afstande af op til 270 m. Generation 0 natkikkerter blev faktisk lavet og brugt under WWII. De første natkikkerter blev brugt af det tyske militær så tidligt som i 1939. De første enheder var produceret af AEG i 1935, og i slutningen af 2. verdenskrig havde det tyske militær udstyret omkring 50 Panther kampvogne med natkikkerter. Disse 50 kampvogne var i kamp både på den østlige og vestlige front. Det håndbårne system at natkikkerter var “Vampir” systemet, som blev brugt med Sturmgewehr 44 riflerne.

Alle natkikkerter forstærker eksisterende lys x-antal gange. Det vil sige, at der skal være én eller anden form for lys tilgængelig for at man kan se et “billede” igennem nat kikkerten. Det kan være gadebelysning et stykke væk, måne, stjerner m.m. Vore natkikkerter har imidlertid indbyggede IR, hvorfor det er muligt at se et meget klart billede, selvom der er totalt mørkt. F.eks. hvis man er inde i en bygning. Så aktiveres nat kikkertens IR, hvorefter man meget klart kan se i mørke.

For at forbedre ydeevnen af vore natkikkerter tilbyder vi vore kunder forskelligt infrarødt udstyr.

Når man skal købe en nat kikkert, så er det vigtigt at man sætter sig lidt ind i de enkelte produkter, da der er meget stor forskel på kvaliteten af natkikkerter. For at sige det som det er, så findes der mange natkikkerter på markedet af ringe kvalitet. Der er mange producenter af natkikkerter, som helt ukritisk roser deres produkter og giver brugeren et falsk indtryk af, hvad nat kikkerten kan. F.eks. kan du nemt komme ud for, at de skriver at en nat kikkert forstærker lyset 35.000x. Her kan man som førstegangskøber nemt tænke, at det må være en rigtig god nat kikkert. Det er vigtigt at vide, at dette behøver slet ikke at være tilfældet. En natkikkerts lysforstærkelse fortæller ikke i sig selv, og der er flere faktorer, som spiller ind, når man skal sige noget om en lysforstærkningstube (IIT) kvalitet. Natkikkertens objektiv og lysforstærkningstube er en meget vigtig del af nat kikkerten, og man kan sagtens komme ud for, at en nat kikkert med 15.000x lysforstærkelse er bedre end en nat kikkert med 35.000x lysforstærkelse. Iøvrigt, så har vi set, at op imod 95% af de natkikkerter, hvor producenten lover 35.000-50.000x lysforstærkning slet ikke holder. Langt fra endda. Nogle af dé data, som er vigtige for en lysforstærkningstube er: Generation, system gain, Signal to Noise Ratio, Lines per mmm (Lp/mm), men derudover er der flere parameter, som er vigtige. Skal du bruge professionelle natkikkerter, så anbefaler vi, at du tager kontakt til os, så vi kan forklare dig disse ting i et let forståeligt sprog.

Vi har set, at forhandlere og producenter bruger ord som “genkendelsesafstand” og “Detection Range”, hvorefter de giver X antal meter for disse 2 “parametre”. Lad det være sagt én gang for alle. Disse 2 ord siger INTET og er kun udtryk for, at producenter og forhandlere forsøger at lovprise deres produkter mest muligt. Du kan spørge dig selv, hvad dækker ordet “genkendelsesafstand”? Hvad er det der skal genkendes. Er det en mand og en kvinde, eller et hus og en elefant? Det samme gør sig gældende for “Detection range”. Dernæst, så opgiver man x-antal meter for, på hvor lange afstande man kan bruge den enkelte natkikkert, os inklusive. Bl.a. vil man kunne se, at der for en natkikkert riffelsigte står angivet 200 m. Man kan sagtens se foreksempel et hus på 200 meters afstand, men kan kan IKKE skyde et vildsvin i Polen på 200 m afstand med en generation 1 natkikkert. Vi anbefaler derfor, at man kontakter os telefonisk eller pr. email for at få afklaret, hvilken natkikkert man har brug for. Når alt det her er sagt, så kan man bruge natkikkerter til rigtig mange ting og få stor glæde af dem, man skal bare have det rigtige

DERFOR, når du skal købe en nat kikkert, så gør op med dig selv, hvad du skal bruge den til. Hvis du blot skal bruge den til lidt “sjov”, så er det ikke nødvendigt at købe f.eks. en generation 2 nat kikkert. Hvis du derimod skal bruge den til professionel overvågning, så kunne det være en god ide at købe en generation 2 eller 3 nat kikkert, evt. sammen med noget af vores infrarøde udstyr.

Vi håber, at vi med denne lille vejledning, kan give førstegangskøbere en bedre ballast, når de vil købe en nat kikkert. Har du nogle spørgsmål om natkikkerter, er du meget velkommen til at ringe til os på tlf. 71 99 00 20, hvor vi på bedste vis vil besvare dine spørgsmål.