Eksisterende lys samler sig i objektivets linse, hvor det transmitteres igennem et sæt af optiske linser til den elektroniske forstærker tube (E.I.T.).

Højniveau energi, som bliver produceret af natkikkertens komplekse strømforsyning, banker elektroner ud fra fotocathode skærmen, som er placeret på fronten af den elektroniske forstærker tube.

Denne samme energi fremstiller et højt statisk felt, som skubber elektronerne til fosfor skærmen med høj hastighed. Fosfor skærmen er et følsomt lag, som er placeret bag den elektroniske forstærker tube. Disse elektroner får skærmen til at oplyse.

Denne proces producere et billede, som så bliver forstørret af okular linsen, som er placeret på bagsiden af natkikkerten. Ved at kigge igennem okular linsen, vil du se billedet, ligesom du ville se ved at kigge igennem et alm. optisk apparat, bortset fra at billedet vil optræde i monochrom grøn farve.

Til sidst sørger okularet for at du kan justerer den til netop dit syn, imens objektiv linsen lader dig justerer fokus i overensstemmelse til det objekt du observerer imod.